JDR

First day praktikal di UNISEM!!

selamat malam sumer...
1st nak ckp: Aku telah Berjaya menghadapi hari yg penuh dgn debaran hari ini dgn jayanya!

TAPI keEKSAITEDsan aku nak merakamkan pengalaman 1st day ni sebenarnye dah pon dibantutkan oleh kepenatan..alaaaa…cmne nk citer ni..huhuhu
Ok..ringkas2 je la.. macam bese la..1st day ..ape lg klo bkn briefing2..p jalan2 pusing kilang..kenal2 ngan supervisor..manager..engineer.. technician sume2 kan..klo lame sikit..sok luse ke..baru la nk p kenal2 ngn operator plak..

 total trainee yg daftar pagi td..12 org.. 5 org dr unimap! ramai kan??hehehe..kami 4 org dak bahan..sorang tu dak manufacture..yg lain2 tu x sempat nk berkenalan sbb elok2 je abis briefing..dpt department masing2..pastu..sume ilang dah..kami yg geng 4 org ni bernaseb baik la sbb dapat sekali..x same department..tp dok dekat2 ..aku , art, syakir, ngan jai (nak tau x? kami 4 org ni je melayu..yg len sume chinese..).. yg best nyer..ak ngn jai dpt sekali..dapat supervisor pompuan melayu plak tu! mmg nasib baik sungguh~~hehehee... tapi cam berat gak la department ni..INDUSTRIAL ENGINEERING. ade sesape x penah dgr pasal industrial engineering??? mmg rare la ak rase..sbb x penah dgr pon! tp bile dah dgr manager tu explain serba sikit..baru la dpt gambaran sikit..sikit je! yg lebih2 die ckp ak BLUR!hahaaha
senang citer..kami kene jage sume department len..front line..end line..lebih kurang cam tuan tanah la..kene tau sume..dasyat woh!!pasni kompem kene byk jalan..keliling kilang yg besa gedabak tu! memang leh sesat la weh dlm tu.. tgk lorong sume same je..dinding putih..pintu merah..hahahaha
bayangkan la..nk cari kafeteria pon kene berpusing2..kene naik turun tangga..tu baru kafe..lom cite sal surau lg..adoyai..klo sorang2..klo dah sesat tu kompem tym nak balik baru jumpe jln kuar..

ha..lupe nk citer.. masuk keje 8.00am-5.45pm. sampai x leh lambat..nnt elaun kene potong!hehe..dah le sikit jer.. HR tu ckp klo masuk 8.06 am pon dah kire lambat!pehhh...pastu balik plak x leh nak sharp sgt kul 5.45 tu..aik..gitu plak yer?emm..yela..bdak praktikal mane leh berkire2 sgt mase keje..ye dak???
1 lagi..kami siap dah dapat nametag..menatang ni kene pakai sepanjang mase..macam kad matrik la..kene touch bagai klo nk kuar,nk datang,nk blk.. locker pon dapat gak!leh la nk simpan kasut crocs free tu..

blom citer pasal baju lagi..kowang mesti dapat agak baju cmne.. ape lg klo bkn baju cm angkasawan tuh! dapat 2 jenis lagi tu..utk masuk front line ngan endline.. depe2 ni panggil baju tu smock. nak masuk department siap kene sembur angin bagai!hahaha.. lemas pon yer tyme pakai full dress gitu...huuuuuuuuu

pe lagi ek nk citer??? tu je la kot..hari ni aku dah blaja sume processing utk buat  integrated circuit tu..org kmpung kate IC tu chip..ala..chippp...menantang2 yg byk dlm komputer..laptop sume tu..kan?btol kn??hehe




nampak x ade kepale kecik nyebok kt blakang ak tuh???

ade nampak cam doktor pr0pesional nak masuk bilik bedah x??? 

gambo kt name tag pon haruslah seakan2 gambo di resume!hehehehe
x leh lepas la kn jaket unimap tu..hahahaa..giler skema aku nih!

ni kunci locker..unik bukan?
kunci leh lipat2..menarek.menarek!



 p-S:  klo sesape de tips ke advice pape ke..care nk survive tym praktikal..care nk tambat/mengorat hati supervisor..meh la share2..



7 comments:

hidup lagi rupanya blog ko.haha

 
This comment has been removed by the author.
 

minggu depan dah start praktikal kat unisem tu. tolong tolong!

 

Mesti ok punye..
Keje rajin2..ikut ckp bos.

 

berapa eh ellaun practikal kat situ?

 

berapa eh ellaun practikal kat situ?

 

Kilang tu susah tak nk dpt praktikal??

 

Post a comment

Jika SENYUM ITU SEDEKAH,
KOMEN YANG BAIK_BAIK ITU JUGA SEDEKAH,
kerana kedua-duanya dapat memberikan sinar kegembiraan kepada orang lain..
=)

Manusia Hawa diciptakan daripada rusuk Adam, bukan dari kepalanya untuk dijunjungi, dan bukan pula dari kakinya untuk dijadikan pengalas, tetapi dari sisinya, untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi, dan dekat dengan hatinya untuk dicintai.

derma ikhlas

Popular Posts