JDR

E-Day Review || Checklist Bertunang & Corat-Coret Majlis

Assalamualaikum sume rakyat Malaysia dan bukan Malaysia
(kot2  la ade org international yg terbace blog ni kan...)
Selamat hari Ahad ye sumer..time taip ni aku tengah layan Melodi kt TV3..so tgk ek jap lagi kul bape entry ni baru leh publish..hehehehe



Ok.. harini nak story -mory pasal majlis E-day aku yg serba sederhana aritu..sambil2 taip entry ni,sambil2 senyum sorang2 ingat balik kenangan indah tu...ngeee~~


Untuk gamba mukadimah, silalah tatap wajah si comel dengan bunga matahari gedabak tumbuh atas kepala!


 cik dayah yg sgt gwiyomi ber camwhore atas pelamin aku...hehehe
Amboi die...bukan main lagi posing yer!! babab kang! =p


Jom review gune E-Day checklist dulu k!

1) Tema
-So as u can see...tema aku kaler pinky2 gitu..tersangatlah GIRLISH hokeeyyy!!! hahahaha
Girlish lah sgt..sebenarnye..emmm..meh nk bukak citer..aku pilih kaler pink tu sebab..sebabbb..
sebab nak kasi matching dengan kaler langsir yg sedia tergantung kat umah tu haa!! kowang kene paham yer..aku kan dah xde mak..xde dah orang nak tolong jaitkan langsir baru..tambah plak aku kerja kt penang..duk jauh dari umah abah..so..kompem xkan ade mase utk aku tukar kan langsir rumah tu..inikan plak nk p tempah lain plak kan...So, alang2 umah tu pon memang dah pink...Tema pelamin, baju ngan hantaran pon automatically jadi pink la..hehe

2) Hantaran
Untuk list barang hantaran aku, leh rujuk entry lepas (review barang hantaran). Malas nak taip 2 kali..hehe
Untuk Deko Hantaran plak, kebanyakan nye DIY sendiri jer.. aku beli barang2..and FYI, barang2 hantaran tu sebenarnyer dah ready dari awal bulan Februari lagi dah..sebabnyer..plan asal majlis tunang aku supposely buat time cuti sekolah bulan Mac. tarikh ye kalo x silap, 23.03.13. (tapi time tu kecoh konon2 nye akan ade PRU13.. so takut clash.. plus, ade sikit issue plak utk tarikh tu..so x jadi la) Ganti plak dengan cuti sekolah bln june, amik alternative cuti Agong plus sekali harung dgn kenduri kawen sepupu aku..senang citer..sume sedare-mare leh berkumpul sekali utk 2 majlis!
So, dari awal tahun lagi dah aku dah buat sikit2..siap buat sendiri bunga carnation dari crepe paper..maklumlah..nk JIMAT punye pasal... leh tgk entry ni: DIY Crepe paper flowers
For gubahan..dengan bantuan sepenuhnyer dari Wan Nyah (makcik aku) dan anak menantunye yang sanggup nak tolong gubahkan sume hantaran aku...Terima Kasih banyak2!! Hanya Allah yg mampu membalas jasa baik kalian =)


3) Catering dan khemah
For catering & khemah ni..aku serah 100% kat abah..abah urus sumer..dah die volunteer nak urus..pe lagi..lepas tangan je la aku pon~~ ngee... but..aku support separuh la dr jumlah kos keseluruhan ni..
Bajet untuk catering: RM 7 x 200 org 
Bajet untuk khemah: RM150 x 2 bijik
Bajet untuk karoke  RM 300
(tetibe muncul karaoke ni kes abah yg gedik2 nak jugak pasang karoke! kalo ikut aku..aku rase cam membazir je..sebab..bertunang je pon..tapi dah ayahanda bagi alasan "Biar lah..abah nak meraikan anak bertunang ngan anak sedara abah kawen, karoke ni abah sponsor!") dah die ckp gitu..melawan kang jadi anak derhaka plak...so..terima je la...artis jemputan nye..Bekas Juara Bintang P.Ramlee thn 2010 a.k.a sepupu aku yg nak kawen tu la...hahahhaaa

Komen sikit: 
Mula2 plan utk 100org makan je dgn 2 khemah..tapi last2 abah decide nak tambah jemputan..takut x cukup plak memandangkan akan ramai sedara-mara turun padang..
tapi..pada hakikatnye..order utk 200 orang tu sangatlah banyak berlebih nye lauk pauk..
Salah 1 sebab..ramai yg x dapat datang sebab terlalu byk majlis kenduri hari tu..kawan2 aku sorang pon x dapat datang..emmm..xpela...nanti kalo kenduri kawen aku x datang jugak...siap lah kowang!!
Dah tu, satu hal plak kene pikir..mcm mane nak settle makanan lebih tu..tapi Alhamdulilah lah..sume orang dapat makan dgn secukupnyer..
Last2..aku jer yg x sempat nak merase nasik kenduri sendiri...happy sangat sampai x lalu x makan katekaawww!!hahahahaa
Bile lauk sume dah basi baru terase teringin nak makan..pastu menyesal x sudah sampai skang sebab x merase lauk2 tu sume! grrrrr T_T

4) Make up
Jalan mudah untuk JIMAT..mekap aku sendirian berhad ajer! haip2! bukan kedekut la...tapi rase cam x perlu kot nak grand2 sangat..bertunang je pon..simple2 sudah...sekejap je kan..kan..

hasilnya:

memang lah hasilnya x kan jadi segempak hasil tangan MUA pro.. tapi bg aku cmni pon ok la.. x la nmpak kusam sgt muke tu kan..
and..untuk pertama kalinye aku pakai bulu mata palsu!! nak mata nmpak dramatik lah kononnyer kan...
bapak susah nak letak bulu mata tu..x pasal2 terpaksa jugak panggil sepupu pompuan aku tolong pasangkan.punye la payah nak lekat! bile dah lekat dah rase macam pakai bulu mata burung unta plak..berat siot~~hahahaha. 
kesimpulannye.. jangka masa bakal mak mertua sarung cincin kt jari aku tu lagi singkat dari tempoh mase nak pasang bulu mate palsu ni..naseb baik x tercabut time salam MIL-to-be.
kalo x..haru jadinyer!

5) Baju bertunang
Untuk baju pon same..aku decide nak beli yg dah siap jer..dan yg paling penting..BAJET!!
so..baju kurung moden biase2 yg bajet2 je la yg aku beli..bukan ape..aku pikir..kalo beli mahal2 yg grand2 tu..kompem x kan pakai lagi dah lepas majlis..kalo beli baju kurung..boleh la pakai balik time g kenduri ke ape ke kan??kan??
Baju Kurung Pink + selendang + half moon shawl as veil = busana bertunang aku. bapak simple!!
Cume aku tambah manik2 bunge kt bahagian tangan tu supaya xnak bg nmpak kosong sangat..



6) Mini pelamin
Mini pelamin ni memang teringin nak wat dari dulu lagi..maklumlah..dah terpengaruh dgn trend masa kini! orang lain leh wat...kite pon teringin jugak lah kan..walaupon simple..janji ade..jadi lah utk kenang-kenangan...=) plus..memandangkan bilik aku kt tingkat atas dan tersangat lah "bersih dan kemas". malu lah nak bawak sume manusia yg ramai2 tu naik atas masuk bilik kan..
takut roboh bilik hambe~~hehehe
Mini pelamin pon D.I.Y jugak..dah citer dah pon kt entry lepas.. total kos utk pelamin aku x kire pon..sbb beli brg sikit2..x la terase sgt.. 
antara barang2 nye yg aku igt: Kain langsir tu beli kt Jakel..upah jait langsir..pastu deco2..bunga2an..lampu2an..kusyen2 and platform tu abah yg cari..

TQ Muhammad Ridhwan! jasamu dikenang!!

7) Doorgift
Doorgift ni sesuatu yg TAK wajib pon kan..tp memandangkan mende ni pon dah jadi trend, dan aku rase..x salah kan..nak bersedekah..at least ade gak la bende org bawak blk dari kenduri kite..so..aku pon bagi gak lah doorgift kt hadirin yg hadir..Kuantiti nye lebih kurang same cam jumlah jemputan jugak..


HOkeyyy!
 baru selesai bab checklist...tu je la antare persediaan yg mampu aku buat..
layan gamba je lah ek??
penat dah taip panjang2...biar gambar je la yg bercerita..

so kat bawah ni sume gambar sekitar majlis aku..




ni antara org penting yg menjayakan majlis..

Rombongan pihak lelaki dah sampai..rasenye lebih kurang dlm kul 12 tghari gitu..

Pakyang aku menjadi jurucakap pada rundingan antara 2 pihak ni..
abah aku rilek je bersandar kt sliding door tu..ehehhe

time depe datang ni..aku masih lagi kt dalam bilik..tengah struggle pakai bulu mata palsu tu!!
 So, ape yg dirundingkan tu..memang aku x dgr la..

eceh ! bajet kiut la tu dok balik tembok??
ni sepupu aku..

 Sementara diowang bincang2 tu...aku turun dah dari bilik..tgh tggu belakang dinding tu..nampak x dinding tu??nak tau aku tgh wat ape kt belakang tu??hahahhaaha

v
v
v
v
v
v
v

JEng jeng jengg!!!!

ni haaaa...tgh bergwiyomi kt belakang tembok!! kah kah kah...mcm x bape nk cun je perangai kan??
dah nak wat camne..camwhore tu memang dah jadi hobi sejak umo 2 tahun lagi dah...hehehehe

the rings~~
cincin risik dan cincin tunang..
dalam erti kate lain..haritu la 1st time my family berjumpe dgn his family..
sebelom ni bincang2 pon dlm phone jer..maklumla..sorang utara sorang selatan..wuuhuuuu


Here I come!!!
dah sebok ready atas pelamin dah..
KEBOLATAN Mukaku sangatlah terserlah!!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nampak sangat sesi diet aku x berjaya!
tp nak wat cmne kan?? ingat org gemok cm aku x leh bertunang ke ha?
eh emo plak tetibe!
tu bulu mata ke penyapu tu??
giler berat! memang kene bahan je lepas tu, bulu mata punye pasal..adoiii...

terima kasih banyak2 makcik..sudi terima saye sebagai sebahagian dr keluarga makcik...
Harap2 pasni boleh lah tumpang kasih sayang makcik sbg ganti kasih syg arwah mak saye..
Actually sehari sebelom majlis ni..aku jadi emo giler..sebak yang amat teringat arwah mak..
siap menanges teresak-esak..rindu mak punye pasal..(tp naseb baik xde sape perasan kesedihan yg dah melanda diri..kang x pasal2 banjir plak rumah aku kalo sume org tumpang sedeh jugak)
tapi...aku kene tabah..kene terima hakikat yg arwah mak x sempat nak tengok semua ni...
hanya doa dan Al-Fatihah yg dapat aku sedekah kan utk mak kt sana...
Mak..Farah xkan lupa mak!!

Alhamdulillah...Selamat menjadi tunangan orang..
ehem! sila abaikan jari2 montel dan gebu itu..naseb baik cincin muat lagi!! kan beli lame dah..

eh awakk!! x malu ke bergamba ngan kitew??

My family-to-be
semoga kalian semua dapat terima diri ini seadanya...

my sepupu-sepapat!
kebanyakan nye semua lelaki!!
yg ade wanita2 terpilih tu pon sbb isteri2 sepupu sepapat yg lelaki td..
hehehe


Terima Kasih awak.. sudi terima saya..
awak..jage saye baik2 tau!! =)

my makcik2 dan pakcik kesayangan!
thanks sume...banyak sgt membantu semasa majlis berlangsung

Last but not least..
my small family.. abah dan adik yg tercinta..
alangkah indahnye kalo mak masih bersama kite bertiga kan?? 
*meleleh air mata*


feeling2 dukung anak??
jauh lagi perjalanan tu..


Doakan jodoh kami berpanjangan hingga ke jinjang pelamin yer semua..

Thankss!!
thanks till infinity to all who involved directly/indirectly to make my E-Day very special and so meaningful..
Hanya Allah yg dapat membalas jasa kalian..



Gambar penutup:
 Semoga arwah sentiasa tenang dan ditempatkan dalam golongan org2 yg beriman..
Al-fatihah..
-amin-




p/s: dari kul 12tghari td smpai skang baru siap entry ni...

2 comments:

Post a Comment

Jika SENYUM ITU SEDEKAH,
KOMEN YANG BAIK_BAIK ITU JUGA SEDEKAH,
kerana kedua-duanya dapat memberikan sinar kegembiraan kepada orang lain..
=)

Manusia Hawa diciptakan daripada rusuk Adam, bukan dari kepalanya untuk dijunjungi, dan bukan pula dari kakinya untuk dijadikan pengalas, tetapi dari sisinya, untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi, dan dekat dengan hatinya untuk dicintai.

derma ikhlas

Popular Posts